Символи в бита на българското семейство

Символите в бита на българите са имали важно понякога спасително значение и вярата е била и продължава да бъде Велика сила.

Интересно е да се проследи с какво са се хранили древните българи и ще останете приятно изненадани от откритията на нашите археoлози. На трапезата преди 6000 години на древните българи са присъствали мед, орехи, сол, оцет и една леко ферментирала напитка от лимец, ябълки, сини сливи, дренки, билки и др.

Проучванията показват, че преди 6000 години на голями площи по нашите земи е отглеждан предимно лимец.

По онова време са липсвали традиционните днес домати, чушки, зеле, картофи, ориз, пшеница, ечемик и др.

Да се върнем към темата за символите в бита на българското семейство от древността,

които съществуват и до днес и са изключително хранителни, вкусни и полезни, особено ако сте си ги произвели сами или набавили от сигурен производител. Времената, в които живеем ни призовават да сме на щрек и внимателно да подбираме всяка храна, която слагаме на трапезата, да бъдем будни и осъзнати в избора си.

Скромното и чисто хранене е предпоставка за здраве и дълголетие! Нека да вземем пример от нашите предци!

Преподобна Стойна споделя, че се е хранила най-често със сушени плодове, много рядко е хапвал хляб или нещо допълително. Тя е светлата препратка към живота на Съвършените и е време да променим начина си на мислене и навиците си, за да се сдобием със здраве, сила и дълголетие!

Скромността не само краси човека, кара го да Свети с особена светлина и достолепие!

СОЛ

Сол, хляб и вино са светата троица в българската битова обредност. Къща без сол не бива. Изчезне ли, свърши ли се в тази къща влизат болестите и разрухата.

Селянинът винаги се е запасявал със сол на буци за няколко месеца. Солникът заема челно място на трапезата му и не се маха от нея. Вярва се, че там където няма солница, дяволите прескачат софрата и в къщата настават раздори и скандали.

Хляб, сол и вино посрещали някога невястата от венчило. Солта действа като обединител, запазва семейството. Върнеш ли се вечер вкъщи, непременно пипни солницата, тя ще погълне лошотиите, които са ти се случили.

Препоръчвам да си набавите българска сол от нашето черноморие и непременно да бъде съхранявана на тъмно. Солта в прозрачни пакети губи своите полезни свойства.

ОЦЕТ

Народното вярване придава магическа сила на оцета. Той гони уруките и лошите очи – дете или булка, които са ги хванали се мият над огъня с оцет.

След залез слънце оцет не се вади от къщи. Най-добрият оцет е домашния, приготвен от български сортове ябълки. Бабите знаят най-добре, кои сортове са най-лечебни за направата на домашен оцет. Спомням си, когато бях на гости на моя приятелка в Трявна, в двора и имаше едно много старо ябълково дърво отрупано с малки ситни зелени ябълки. Тя ми разказа, как всяка години месните баби я питат, дали могат да си наберат ябълки, за да си направят очистителен домашен оцет.

Вие знаете, че в ябълките се съдържа богато количество пектин, който отлично чисти черния дроб от отровните субстанции. Ето защо е полезно да изяждаме поне по една ябълка дневно, препоръчвам български градински и диви сортове. В магазинната мрежа често са генно-модифицирани, за да изглеждат хубави, но за сметка на хранителните и лечебните им качества.

Помнете, че природата е съвършена, а човекът с неговите неспирни експерименти се стреми към съвършенство!

КВАС

Поверието е, че българската къща не бива да остава без квас. Той се подновява на Велики четвъртък и трае през цялата година. Не се дава и не се внася в къщи чужд квас – с него може да се вкара и някоя магия.

В народната медицина се използва метода “пукани валци” .

Квасът се прави на топчета, които се пускат върху нагорещената плоча и над тях се бае и нарича. Когато топчетата пукат, това показва, че лошотията се разнася, отива си. Същото важи и за болестта. Бъдете внимателни с хляба днес, който закупувате от магазинната мрежа или се храните с него в обществените заведения. В днесшно време най-безопасно е да си приготвим домашен хляб с домашен квас и да вложим цялата си любов в него!

МЕД

Той е благословен от Бога. На бъдни вечер, срещу Сурваки и Водици (6 януари) не се кади без мед. С него се мажат обредните хлябове. При баенето разваля магии, урочасване и пази от лоша среща.

Булката, когато ще влезе за пръв път в къщата , се спира на вратата и маже горния праг с мед и масло, за да има любов, здраве и берекет.

Мед изпратен с послание за мир може да обезвреди и най-заклетия враг.

Избирайте меда внимателно! Какъвто е пчеларя, такъв е и меда. Колкото по-нравствено чист е човека, толкова по-чист е и меда, който ще внесе сладост, здраве и дълголетие в живота ви!

ОРЕХИ

Орехите са източник предимно на растителни мазнини, протеини, малко количество въглехидрати, както и диетични фибри и витамини. Орехът съдържа микро- и макроелементи, а също така и дъбилни вещества. Ядката има високо съдържание на калории поради голямото количество мазнини. Затова се препоръчва да се консумират в малки количества – 1-3 ядки на ден. За тях ще споделя по-подробно в отделна статия, защо са толкова ценна храна.

В България съществуват орехови насаждения от хиляди години и древните българи са почитали много орехите и меда на трапечата си.

С любов и уважение:

One thought on “Символи в бита на българското семейство

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *