Наслаждавам се – в това е смисълът на живота

“Бях малко над 40 когато научих, че на обичайния въпрос с какво се занимаваш сега, може да се отговори с “Осим Хаим (Наслаждавам се на живота)”.

За първи път чух този израз в Израел. Градско кафене. Пладне. На съседната маса възрастна двойка. Той и тя. Не са съпрузи, по-скоро приятели. Те непринудено си говорят, пият кафе. Изведнъж телефона иззвъня. На ​​другия край на линията някои го попита: “Какво правиш?” А той каза: “Осим Хаим” (Наслаждавам се на живота)! Не решавам проблеми, не печеля пари, не търся отговори на въпроси, не поставям цели и не ги постигам, не! Просто се наслаждавам в момента на ЖИВОТА! Тази игра на думи буквално ме омагьоса и аз разбрах, че искам да науча нещо повече за нея.

Първият урок ми преподаде един собственик на зоомагазин. Когато рано сутринта прибягах до него за храна на кучето. Той беше отворил магазина, но още не беше се разсънил и бавно си подреждаше стоката. Аз, по стар московски навик, започнах да му обяснявам, че всичко ми трябва бързо и веднага. Той ме погледна и от една клетка извади малко зайче и го сложи в ръцете ми. В този момент разбрах какво означава “Осим Хаим”! Времето за мен спря. Искаше ми се с часове да милвам тази пухкава топла топчица. И да я гледам, да я гледам омагьосана от спокойната, незабързана работа на продавача. След това имаше и много други уроци, всеки от които ми носеше щастие. Аз разбрах какво означава “Осим Хаим” : Наслаждавай се на живота тук и сега!

Богатството не е в това с какво кожено палто си облечен, нито каква кола караш, нито каккъв модел е твоят телефон. Богатството това са живите родители, здравите деца, верните приятели и силното рамо на любимия човек. Ако вие можете да виждате, да ходите, да говорите, да обичате, и всяка сутрин да ставате от леглото, вие сте приказно богати.

Когато се оплаквате от живота, помислете за тези, които рано го напуснаха. Когато се оплаквате от мъжа си, представете си колко много са неомъжените жени, които мечтаят да се омъжат. Когато се оплаквате от жените си, помислете колко много са тези мъже, които са самотни.

Когато се оплаквате от непослушните си деца, помислете за тези, които всеки ден молят бог да имат деца. Ценете това, което имате !

Има три капана, които крадат радостта и спокойствието – съжаление за миналото, тревога за бъдещето и недоволство от настоящето. Ако намерите някой с когото можете да се прегърнете и да затворите очите на света, значи ви е провървяло.

“Ние се раждаме с вик, умираме със стон, остава ни само да живеем със смях.” – Виктор Юго.

Бъдете щастливи! Не само по празниците, но и в делниците! “Осим Хаим” !

Обичайте и бъдете обичани!”

Изпратено от приятел.

 

 

 

0 thoughts on “Наслаждавам се – в това е смисълът на живота

  1. Таня написа:

    Благодаря Ани,
    И аз достигнах до този извод преди години, осъзнавайки, че в състоянието на спокойствие и релакс сме много по продуктивни отколкото е състоянието на припряно планиране. Но понякога се поддаваме на инерцията и се връщаме там където не ни харесва. Благодаря за припомнянето. Дай Боже всекиму повече такива моменти, в който осъзнато се наслаждаваме на Живота.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *