90-годишен брой на National Geographic с уникални снимки на България

През 20-те и 30-те години на ХХ век читателите на научно-популярното списание National Geographic имат възможността да преоткрият многобройни кътчета на света чрез цветните фотографии, публикувани ежемесечно в изданието. Сред тези китни места е и България, която също има възможността да краси архива на списанието.

Месецът е август, а годината 1932. Точно тогава красивата ни родина се появява сред страниците на световно известното списание. Изданието публикува многобройни цветни снимки показващи тогавашния начин на живот, обичаи и култура. Обширният репортаж включва 3 заглавия: „България, фермерска земя без ферма“, „Долината на розите“ и „Под сянката на българските манастири“.

нешънъл джеографик българия

Авторът на това подробно историческо описание е Мейнард Оуен Уилям. Пътешественик и авантюрист, той се явява като първият задграничен кореспондент на списанието. Бил е придружаван от Вилхем Тобиен, великолепен фотограф, който също снима многобройни места по света. Двамата фотографи обикалят из цяла България, за да разкрият пред читателите си един нов хоризонт в лицето на страната ни.

Описвайки цялото пътешествие из България стъпка по стъпка, авторът набляга най-вече на историческия аспект. С многобройни препратки от българската история, разказва за манастири, села и празници по нашите ширини.

Продължава с това как се е родил Българският театър и описва надлъж българската култура. Уилям не пропуска да спомене и величествените български планини и нежните долини с рози.

българия 1936

В текста си, авторът споменава за срещата си с млада българка, с която се запознава в Истанбул. Той я пита как е да се завърнеш отново вкъщи, а тя му отвръща, че е очарователно – въпреки че времената в България са сложни и объркани, тя вярва силно в държавата си, защото българите имат характер и са пълни с кураж.

Нека тези думи се запечатат добре, защото 91 години по-късно, отново попаднали в “объркани” времена, но под различна форма, трябва просто да си припомним за силния български характер, Възрожденски Дух и смело да продължим напред.

Като машина на времето, това старо издание от архива на National Geographic е пренесло читатели от цял свят към една непозната земя – България, а нас славно ни напомня за историята и прогресът ù.

Не йога и медитация, а хоро и народни песни ни трябват, за да сме калени, здрави и силни Духом*

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *