Тайните на мускула на душата

От тази безценна статия ще научите, кои са тайните на мускула на душата.

“Да. Душата има свой мусукул.

Учудващо, нали!

 

тайните на мускула на душата

 

Наричат го псоас.

Този тайнствен мускул е свързан с основните физически усещания

и емоционални реакции като страх и творческо вдъхновение.

 

В даоистката традиция псоасът се нарича мускул на душата, защото обгражда главния енергиен център на тялото. Гъвкавият и силен псоас дава възможност на фините енергии да преминават през костите, мускулите и ставите ни.

 


Псоас е един от най-дълбоко разположените в тялото мускули, който не само поддържа стабилността на гръбначния стълб, но и е орган, където са заложени инстинктите ни за оцеляване и изначалното ни желание за растеж и просперитет. До тези изводи е достигнала Лиз Кох, авторка на книга, посветена на тайнствения мускул.” Цитирана от mila.bg.

 

“Псоас е единственият мускул, който свързва гръбначния стълб с краката. Отговаря за поддържане на изправената ни позиция и с негова помощ повдигаме краката си при ходене. Правилното му функциониране поддържа гръбначния стълб и осигурява дейността на жизненоважни органи на коремната кухина.

 

Тъй като се свързва с диафрагмата посредством съединителната тъкан, псоас отговаря и за някои рефлекси, сред които е страхът. Причината е, че мускулът е пряко свързан с важни части от главния и гръбначния мозък.

 

Кох смята, че съвременният ускорен начин на живот предизвиква хронично напрежение в псоаса, като го заставя да се намира в непрестанно състояние на „бой или бягство”. Именно този мускул ни помага мигновено да се хвърлим в битка или да се свием на топка, за да се защитим.

 

Ако постоянно съкращаваме псоасния мускул вследствие на стрес или напрежение, се създават предпоставки за болезнени състояния – болки в гърба, ишиас, болки във врата, проблеми с гръбначните дискове, изкривяване на гръбначния стълб, дегенерация на тазобедрените стави, болки в коленете, болезнена менструация, безплодие, проблеми с храносмилането.

 

Хроничното натоварване на псоаса води до деформация на вътрешните органи, оказва натиск върху нервните влакна, затруднява движението на течностите и възпрепятства диафрагменото дишане. В действителност този мускул е дълбоко свързан с основните физически усещания и емоционални реакции. А това означава, че когато е непрекъснато напрегнат, той постоянно подава сигнали на тялото, че ви грози опасност, като по този начин разрушава надбъбречните жлези и причинява претоварване на имунната система.

 

Според Лиз Кох ситуацията се усложнява от съвременния начин на живот – придвижване основно в седнало състояние с автомобил, тесни дрехи и обувки, нарушаващи изправената стойка на тялото, съкратен диапазон на естествени движения. Авторката твърди, че първата крачка към оздравяване на псоаса е в освобождаване на излишното напрежение. Но целта не е да се опитаме да контролираме този мускул, а да възпитаме в себе си осъзнатост, за да разбираме посланията, които ни изпраща тялото. Това означава съзнателно да вземем решение да се грижим за нуждите на душата си.

 

Отпускането на псоасния мускул е необходимо условие за развитие на игривост и творческо изразяване. Ако псоасът често пребивава в готовност за бой или бягство, можете да го отпуснете с помощта на танци или физически упражнения. Като отделяме време за оздравяване на този мускул, ще възродим жизнената си енергия.” Цитирана от faktor.bg

 

 

Не е случайно,че позиция „Лотус е основна поза при седяща медитация. При нея се постигат нива на дълбок покой и се задейства силата за самолечение, благодарение на отпускане на мускула на Душата.

 

Моят безценен подарък за теб е лечебно упражнение Пеперуда

 

Упражнението „Пеперуда “ е един от най-добрите начини за отпускане на псоас и разтоварване на Душата от напрежение и стрес. Колкото по-дълго се упражнява, толкова по-добре, защото това е ЛЕЧЕБНА поза, както за тялото, така и за душата.

Можеш да се запознаеш с упражнението тук и да научиш още за тайните на мускула на душата.

 

Когато го прилагаш в комбинация с допълнителна духовна работа върху себе си, несъмнено можеш да постигнеш чудеса!

С любов и уважение:

 

6 thoughts on “Тайните на мускула на душата

 1. Красимира Лачева- от ima3x написа:

  Ани Благодаря ти дори само в четенето на това с което ни се представяш го усещам лековито..Бъди БЛАГОСЛОВЕННА

 2. Евангелия написа:

  Прекрасна статия, безценна информация, започнах да практикувам Пеперуда преди около 2 седмици. Установявам хубави промени в себе си, първоначално не успях да ги свържа с упражнението, но мисля, че то е една от причините. Благодаря! Ще пиша отново.

 3. Розалия Михайлова написа:

  Благодаря ти за тази полезна информация! Имах нужда от нея точно сега и в този момент! Бъди здрава и благословена!

 4. Николинка Иванова написа:

  Много навременна и полезна информация . Благодаря! Не е лесно, но е предизвикателство ! Добре е,
  Че те има.

 5. Виолета Йосифова написа:

  Имах замръзнало рамо, което се лекува с инжекции, физиотерапия, а успях да подобря състоянието си само след двумесечно практикуване на упражнението. И продължавам да го правя, защото въздействието върху тялото ми е много положително.
  Благодаря ти, Ани! Прекрасна си!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *