За или против месото, като част от трапезата на българина днес

Това е една интересна и наистина полезна статия, в която се преплитат исторически факти и личен опит, както и някои мъдри разсъждения и съдбовни умозаключения.

Знаете ли, че преди турското робство по българските земи не е имало свине? Както и кравите не са съществували по нашите географски ширини. Овцете са давали основния поминък на българското семейство. Коневъдството също е било широко развито преди турското робство.

За домашната свиня се знае, че тя се е появила по нашите земи преди около 250-300 години. Тогава българите започнали да я развъждат и масово да я отглеждат като вид спасение. Това е било така, защото турците често са взимали агнета и овце като данък и това много е ощетявало поминъка на българските семейства. За турците обаче свинското месо е забранено от тяхната религия. Ето защо българите са намирали начин да оцеляват.

По този начин свинското месо започва да присъства трайно на трапезата на българите до ден днешен.

Дивата свиня е съществувала много преди това по нашите земи.  Вярването на древните българи е било, че прасето е символ на хаоса, особенно при царски лов, когато царя убие прасе се е считало за добра поличба, царя ще владее хаоса…

Запитвали ли сте се защо мюсюлманите не се хранят със свинско месо? Защо именно то е забранено за тях? Интересно е вярването на старите българи за свинското месо.

 

Баба ми казваше, когато готвеше домашна гозба със свинско месо, “Днеска ще се омръсим”. С него не се злоупотребяваше и не се готвеше повече от един път в седмицата и на празници. Времето около Коледа се колеше домашна свиня и свинско се ядеше до пролетта, около 3-4 месеца в годината. Едно време нямаше фризери.

Опасният ГЕН в домашната свиня води до множество заболявания.

Сега ще ви споделя нещо много интересно. Знаете ли, че домашната свиня притежава човешко ДНК? Това е опасен геном, тъй като е в комбинация с животински. Ето защо медиците успешно присаждат органи от свиня на човек.

Какво означава това в действителност обаче? Карам ви да разсъждавате!

Когато човек се храни със свинско месо, от една страна той се храни със себеподобно, а от друга задейства ГЕН, който е животински, нечистоплътен и от енергийна гледна точка с много ниски честоти на трептене.

Мюсюлманите са опазени от това не случайно! Някой “мъдрец” се е намесил във вероучението им и ги е предпазил от зловредния ГЕН на домашната свиня. Научете повече ТУК

 

Малката подробност обаче е, че днес домашната свиня е на изчезване и свинското месо по – скоро  е канцерогенно заради тежките условия при които се гледат животните, изкуствената храна и антибиотиците оставят отровни елементи в тази, традиционна за българите, храна.

Освен всичко това е направен филм, затова че компанията Монсанто притежава патент върху прасето и има права да генномодифицира това животно и да го клонира като основен донор за човешки органи. Ето това обяснява в колко ценна стока се превръща прасето и хората не е добре да имат достъп до него, освен на трапезата в готов студен или топъл вариант. Човекът, който се храни често с това животно с човешко ДНК, е обречен на прасешки живот и множество болести. А този, който позволи да му присадят органи, чрез отнемане на нечии друг живот, било то и на едно прасенце, е обречен на биологична, ментална и духовна деградация.

 

През 2003 година завърших Висшия Хранително Вкусов Институт

прекръстен на Университет по хранителни технологии в град Пловдив. Бях избрала 2 специалности – Технология на зърното и хлебните продукти и Технология на виното и спиртните напитки. Не е случайна комбинацията – изучавала съм направата на хляб и вино.

Още през далечната 2002 година колеги технолози от катедрата за месо и месните продукти направиха изложение със скара – кебапчета и кюфтета и широка гама колбаси, като много гордо подчертаваха, че отлично овкусените месни продукти съдържат само 20 % месо, а останалото са заместени от соя. Бяхме удивени, защото никой не разпозна каквато и да било разлика във вкусовете от обичайните кебапчета, кюфтета, наденици и кремвирши.

Отраснала съм в семейство на фермери земеделци и животновъди

и до моята 22 годишна възраст на нашата семейна трапеза имаше домашно мляко, сирене, яйца, всякакви зеленчуци и плодове и свинско, пилешко и говеждо домашно месо. Суджуците, луканските бяха майсторски приготвени от баща ми, а домашните вкусни гозби от майка ми. Имаше една умереност и те присъстваха 3-4 пъти в седмицата или на празници и когато имахме гости.

С месото не се злоупотребяваше и то беше с висока хранителна стойност и чисто по съдържание от изкуствени добавки и заместители. 

Осъзнатото здравословно хранене днес изключва свинското месо и месата изобщо, предлагани в магазинната мрежа, поради тази и още една причина. Закупеното, от магазинната мрежа, свинско месо и продукти, съдържащи свинско месо в България, в повече от 90% е с чуждестранен внос. С говеждото и пилешкото месо не е по различно положението. Можете да си представите колко качествена е суровината, която е вложена в колбасите и месните продукти.

Колко странно изглежда българска луканка или създърма с месо от EU, респективно не е произведено от български животновъди, защото и те са на изчезване.

Моят безценен опит, натрупан в Германия

Живях 13 години в Германия и хранително-вкусовите качества на месото, което се предлагаше там бяха по-ниски от това в България (от 2008 до 2013 лично съм го установила). Сигурно ви звучи стряскащо, но е самата истина.

Тези уникални автентични вкусове от родния ми край, се бяха запечатали в моята чувтвителна памет и в Германия преживях истински шок. Там 90 % от храните бяха безвкусни за мен. Добре, че открих руски, турски и български магазини по-късно. Научих колко огромна разлика има между домашно произведената храна в България и купената храна в Германия. Това беше голям културен Шок за мен.

Това е така, защото животните там ги хранят с фуражи и гранули, които са увреждащи и химизирани. Също така държа да споделя с вас, че това беше една от основателните причини да откажа месото  през 2013 година. От тогава здравето ми значително се подобри и установих, че се чувствам в пъти по-жизнена и енергична от преди.

Имаше един грандиозен скандал миналата година с една известна българска фирма за производство на месни продукти: луканки, суджуци, салами и т.н. след като откриха, че месото, което внасят от Германия е купажно, т.е. остатъчно, което ще рече за изхвърляне и абсолютно нездравословно за консумация от човек.

Можем обаче да признаем гениалността на технолозите по света днес

в Хранително-вкусовата промишленост, които през последните 20 години откриха ароматни есенции и химически елементи, които се превърнаха в заместители на истински качествените продукти, което спомогна те да се пласират така добре в магазинната мрежа.

Ето защо, дами и господа, е време за пренастройване на сетивата на нова вълна, която не включва месо в менюто и която е много по-близка до онази здравословна и хранителна трапеза на древните българи.

Пътят на Съвършените и на Светците, на Духовни учители, лечители и адепти

които са живели по българските земи, ни учи, че няма по-чиста и свята храна от онази, която сам си произвел, работейки със земята и Майката природа – зеленчуци, плодове, ядки, гъби, билки, мед и др.

Отнемането на живот от животинското царство, за изхранване на човека, е път надолу по спиралата на човешката еволюция, особено в динамичните времена, в които живеем днес.

Скъпи сънародници, цената, която се плаща днес за консумация на месо (освен левовата), е разклатено здраве и скъсен живот. Трудно се променят навици, насадени от столетия в нашия изстрадал народ. Но днес, повече от всякога, е нужна прозорливост и воля за ПРОМЯНА!

Най-важното е да почитаме храната, която имаме на трапезата, да кажем една молитва за благодарност и да осъзнаем, че не е страшно да липсва месо на трапезата, напротив,  всяка вечер може да бъде една малка Бъдни вечер с вкусни постни ястия и всеки ден Рождество Христово, ако сме милостиви към животните и осъзнати в избора си да ги опазим, а не да им вредим!

С любов и уважение:

One thought on “За или против месото, като част от трапезата на българина днес

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *