Чакри – мисли, енергия, щастие, здраве

Можем да споменем в началото, че са 7 основните чакри, 7 са и смъртните грехове според Библията. В зависимост от Пътя, който избираме, ние можем да блокираме или активираме чакрите със съответните последици. Нека да видим какви са те!

Чакри-мисли, енергия, щастие, здраве

Муладхара чакра това е чакрата на „опората на човешкия живот”, от нейната правилна активност можем да определим дали можем да дарим живот, да бъдем здрави изобщо. Тази чакра ни дава сили да се борим, да оцеляваме, да се възстановяваме. „Отпушва” се при сексуална активност, физически упражнения, движение.

„Запушва” се при мързел и да, мързелът е един от седемте смъртни греха. Запушването води до депресии, липса на амбиция и/или желание за живот, злоба. Води до проблеми на кръвта, опорно-двигателната и репродуктивната система.

Свадхистхана чакра формира нашето енергийно поле, отговаря за парите.

„Отпушва се” чрез воля, жажда, упоритост, страст, привързаност и любов, бързина и акуратност, вдъхновение, естетичност.

Запушва се” чрез неспособността да се обича, обвинение на другите за собствената неудовлетвореност, подчертано чувство за собственост, например- „тази къща е моя”, „тази кола е моя”, „този мъж е мой” и т.н. И да, тази чакра се свързва с един от смъртните грехове – алчност. „Запушването” води до невъзможност да се получи удовлетвореност при воденето на полов живот, заболявания на половата система, загуба на пари, хора и т.н.

Манипура чакра е съдържател на вашата прана. Тя поддържа външното ви енергийно поле или защитата ви. Също така е център на емоциите ви, развитие на личността, надмощието, властта и придобиване на мъдрост.

„Отпушва се” чрез развито усещане за справедливост, способност да се вижда и оценява гледната точка на отсрещната страна, желание да се учи, чрез прояви на трудолюбие, дълг, морал, отношения в обществото. Правилното взаимодействие с тази чакра води до удовлетворение и спокойствие в чувства и връзки, повишаване на авторитета и социалната значимост, заемат се позиции, чрез които се дава възможност да се управляват другите.

„Запушва се” чрез лицемерие, самовлюбеност, неоправдано желание да се властва и доминира над околните, гордост, честолюбие, манипулативност, обвинения и неудовлетвореност…Счита се, че основния смъртен грях, който активираме от тази чакра е страхът. Страхът, че не получаваме най-доброто за себе си, обикновено е липса на вяра, че Бог ни дава онова, което трябва и заслужаваме в точния момент.

„Запушването” води до заболявания на стомаха, черния дроб, води до диабет, вид отравяния и т.н.

„Анахата“ чакра е центърът на любовта. Това е много важна чакра. Тя формира чувствата, любовта, сърдечността, любовта към Бог и света.

„Отпушва се” чрез способността да даваш безкористна любов, прояви на щедрост, хуманност, състрадателност, усет към красотата на различни нива – музика, литература…изкуство като цяло. Способност да излъчваш красота и хармония…

„Запушва се” чрез инертност, консерватизъм, склонност да се търси справедливост. Твърди се, че справедливостта е обратното на любовта.

Както казва Исус, „Не съдете, за да не бъдете съдени“ и „Трябва да любиш първо Бог, след това всички хора, както любиш себе си“. Тоест, никъде не се казва да мислим какво е редно да се случи и да съдим. А се казва да имаме само любов, даже и към враговете си. Всички състояния, в който отричаме любовта или я прикриваме. Мислим, че не я заслужаваме. Правим така, както смятаме и не ни интересува друго. Смятаме, че другите ни пречат. Чувстваме, че имаме нужда от любов отвън. Неуверени сме дали ни обичат, нямаме воля и проявяваме собственическо отношение – това са симптоми на чувството за справедливост. Това ни разболява чакрата. Като видове заболявания са сърдечно-съдовите, в горната част на гърба, кожни проблеми, бели дробове и тимусна жлеза.

Вишудха“ чакра организира интелектуалните способности, емоциите, изразяването и творчеството в нас.

„Отпушва се” чрез желание за самоусъвършенстване, духовно развитие, израстване, желание да се откриват знания, да се опознава света. Отпушването на чакрата води до възможност да се стига до прозрения, целесъобразни решения, екстаз, Бог дава своята благословия в ежедневието и води до удовлетвореност от положения труд, надарява с късмет и т.н.

„Запушва се” когато не приемаме да се учим от другите и от своите собствени грешки, повтаряме ги и страдаме, обвиняваме, отказваме да си променяме мирогледа и да се развиваме. Приемаме неуспехите като лична обида и се сърдим на целия свят, все едно ние сме прави, а другите грешни…винаги или почти винаги. Тази чакра се запушва основно от неспособността да се признават личните грешки и да се приемат хората и обстоятелствата такива, каквито са, обогатяващи по някакъв начин.

„Запушването” води до заболявания на гърлото, щитовидната жлеза, устата, зъбите, хранопровода.

„Аджна” чакра отговаря за разума, мъдростта, умствената дейност. Тя още се нарича „трето око“. Тази чакра развива у нас яснота, знания, самоконтрол, интуиция, телепатия, ясновидски и други свръх-способности…

„Отпушва се” чрез свръх-концентрация, приемане и разбиране на обикалящата действителност, липса на противопоставяне между разум и чувства, вяра в Бог и собствените сили.

„Запушва се” чрез протест и/или недоволство от реалността, отричане на очевидното, изкривяване на истината в удобен вариант, субективизъм и липса на обективни преценки, силно Его, желание за доминиране.

„Запушването” води до заболявания на очите, страхова невроза, шизофрения, тумори на мозъка.

„Сахасрара“ чакра контролира всички енергии и всяка част на тялото. Тя е връзката с Бог. Както казват йогите, при нейното отваряне настъпва Самадхи или сливането а Абсолюта.

„Отпушва се” чрез премахване на границите между „аз и другите”, чрез разбиране, състрадание, любов, благородство, прояви на съзидателност в общочовешки и вселенски мащаб.

„Запушва се” чрез силно Его, подчертано чувство на собственост, егоизъм, усещането, че сме единствени, че всичко зависи от нас, отричането на духовността и вярата в Бог.

„Запушването” може да доведе до заболявания по цялото тяло, да занижи защитните ни сили генерално.

Всички тежки състояния на Чакрите – опорните точки на Силата, са получени в следствие на емоционални травми, получени през живота на човека. Те могат да бъдат успешно отработени и преобразувани в дълбоко осъзнаване на причинно-следствените връзки, довели до блокажите и неразположенията във физическото тяло. С подходяща Духовна терапия, можете да си възвърнете Силата и да възстановите душевното и физическото си здраве. Такава терапия можете да направите с мен, като запазите час за безплатна консултация. Научете повече:

Изцеление на емоционални травми

 

С любов и уважение:

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *