Великденски пости – свещена лекота за душата и тялото

Започнаха най-продължителните и най-строги Великденски пости – Великите. Тяхното начало се поставя 7 седмици преди Великден. Идеята на тези великденски пости се изразява в пречистването на духа и тялото и обновяването на връзката с Духа – Бога в нас. Те символизират изпитанията на Исус Христос преди разпятието.

“Въздържанието от определени видове храни, напитки и субстанции, е само едната страна на монетата. Другата е духовното въздържание от лоши помисли и пороци. Тези два аспекта на постите, придружени с повече благодарност и молитви, подготвят вярващите за посрещането на най-светлия християнски празник – Великден.” Източник: herbamedicabg.com

 

Поста, от гледна точка на Духовното лечение

и като част от пътя на Светците

великденски пости

Целта на постите е пречистване на душата и тялото и подновяване на връзката с Духа, с Духовния свят и връзката с Бога в нас. Това може да стане, ако доброволно се откажем за този предВеликДенски период от своите страсти и привързаности и с волята си да устоим и възтържествуваме над земните страсти и изкушения.

В моята лечителска практика, често препоръчвам 10 дневен пост при хора, които се хранят ежедневно с месо. Това е жизнено важно за лечебния процес, който е нашата основна задача, която често постигаме успешно в рамките на 1 месец.

Почивката от храненете с месо е важна, защото след поемането много дълго време на храна с тежка заземяваща енергия, каквато е месото, при нея настъпват определени лечебни процеси. Тези лечебни процеси протичат в душата и в тялото и имат силно изчистващи от отровите и боклуците натрупани с години в организма и психиката на човека, освобождаващ ефект.

Само след 10 дни спиране на храненете с месо, ефекта е на лице. Човек се успокоява вътрешно, чувства физическа лекота и духовна ведрост, непознати до сега или отдавна непреживявани от него.

Освен това се развива една особено-приятна чувствителност към фините енергий и се повишава вниманието му към дребните неща в живота, които започва да забелязва около себе си и да им се радва с чисто сърце.

Постите са несъмнено един Лечебен процес за Вашите Дух, Душа и Тяло.

Цената е достигната дълбока осъзнатост на процеса и проявена воля за нов, по-чист и добър живот. Това символизира и ВеликДен – Възкръстването на Духа, Подновяване на връзката с Бога в нас и надмощието над страстите и привързаностите. Това празнува всеки осъзнал процеса човек и преминал през 7 седмици на Великденските пости – Възкресението на Душата от страстните окови на тялото!

Това е един празник на една Колосална победа на човешкия Дух над страстите и привързаностите на човешкото его и физическото тяло!

 

великденски пости

“Подготвени ли сме за постите?

Тъй като Великите пости са истинско изпитание за духа и тялото, за тях е нужна предварителна подготовка, която трае 2 седмици. Началото ѝ се поставя с първия празник от великденския цикъл – Месни заговезни. Той също е с плаваща дата и се празнува 8 седмици преди Великден. Тогава се прекратява консумацията на месни продукти. През следващата седмица до Сирни заговезни ( 1-ви март ) са позволени само млечните продукти и яйцата.

Съответно след искането и даването на прошка, се поставя началото на говеенето, или т.нар. постене.

 

Строги, строги… колко да са строги тези Великденски пости?

Строгостта на поста се изразява в пълното въздържание от консумацията на всякакъв вид храни с животински произход (месо, млечни продукти, яйца и техните производни), като по време на първата и последната седмица от поста се забранява и консумацията на мазнини от растителен произход (олио, ядки и семена, масла и техните производни). Тогава се хапват само плодове и зеленчуци без добавена мазнина – салати, прясно изстискани сокове, смутита.

Ако държите на топлата храна, можете да приготвите зеленчуците на пара.

Консумацията на риба е позволена само на Благовещение (25 март) и на Цветница (5 април).

На Велики петък, или Разпети петък (10 април), всеки, който смята, че притежава достатъчно сили и воля, преустановява консумацията на храни и течности – включително и вода.

Наред с това по време на целите пости не е позволена употребата на алкохол, цигари и опиати.

 

Ползи от постенето

Постът е неразделна част не само от християнската религия, но и от мюсюлманството, юдаизма, хиндуизма и будизма. Освен по религиозни причини, много хора постят и по здравословни – повечето от тях наричат този процес „изчистване от отровите и боклуците натрупани в тялото“.

Днес диетологията, нутрициологията и медицината признават ползите от цикличното въздържание от животински продукти.

Правилно проведени, постите повлияват положително състоянието на сърдечно-съдовата система, кожата, косата, ноктите, черния дроб, храносмилателната система, физическата сила, жизнеността и издръжливостта, метаболизма, концентрацията, паметта и като цяло мисловните процеси.

От гледна точка на Алтернативната медицина и процесите, които протучат в душата на човека, настъпва една лекота, чистота и свежест в чувствата, помислите, намеренията, а действията са лишени от агресия и припряност.

След първите 7 дни настъпва светло спокойствие и ведрина, които си заслужават усилията и едновременно с това настъпват и лечебни изчиствщи процеси в тялото.

По време на постите се набляга върху консумацията на растителни храни. За да си набавяте адекватни по количество и качество белтъчини (съответно аминокиселини), Ви препоръчваме да комбинирате зърнените и бобовите храни.

Единствените растителни храни, съдържащи всички незаменими аминокиселини, са: киноа, елда и амарант. Бобовите растения (леща, боб, грах, нахут, фъстъци) и зеленчуците (особено зеле, моркови, репи, зеленолистни растения) са чудесен източник на диетични фибри, които подпомагат перисталтиката и подсилват метаболизма.

В лимеца се съдържат всички необходими полезни вещества за захранване на клетката на човешкия организъм.

За повече жизненост и енергия, можете да се обърнете към високо въглехидратните плодове и зеленчуци като банани, фурми, сушени плодове, картофи, ориз… и отново – варивата.

Като цяло, хапвайте неограничено количество пресни плодове и зеленчуци, без да броите калории, и пийте много вода!

 

За кого не са подходящи постите?

Необходимо е да се отбележи, че постите не са подходящи за всеки. Често пълните 7 седмични пости те се препоръчват само за напълно здрави хора.

За останалите е добре да изпълнят поста първата и последната седмица от този така светъл и важен, зимно – пролетен период.

Следете сигналите на Вашето тяло, слушайте го и му се доверявайте. Постите ще Ви научат да бъдете по-наблюдателни, по-търпеливи със себе си, както и по-приемащи.

Пожелаваме Ви светли Великденски пости! Дори и да решите, че Великите пости са трудни за постигане… то нека поне през тези 7 предвеликденски седмици всички заедно се опитаме да бъдем по-добри, по-дисциплинирани към нашите страсти и привързаности и по-внимателни и добронамерени в нашите взаимоотношения едни към други.

 

Не забравяйте, че…

Физическият пост без духовния, се превръща в една обикновена сезонна диета!” Източник: herbamedicabg.com

Бъдете здрави и благословени!

 

0 thoughts on “Великденски пости – свещена лекота за душата и тялото

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *