Тамянът е мощен древен лек за множество заболявания

Маслото от тамян има важно значение в християнската вяра понеже то е един от даровето, дарени от трите влъхви на новородения Исус. Това масло е част от редица религиозни практики, но се използва и в ароматерапията, както и за лечебни цели.

Дали маслото от тамян с богатата си история на употреба в религията може да крие ключа към по-ефикасен начин за лечение на рака?

tamian

Това масло-направено от втвърдени смоли на дървото босвелия-се използва в религиозни ритуали и за лечение от хиляди години в Африка, Индия и Близкия изток, където дървото расте естествено. Смолата е известна основно заради противовъзпалителните си свойства и широко се използва в народната медицина за лечението на ревматоиден артрит и на други възпалителни заболявания като болестта на Крон.

Прочетете още за босвелията:

Древна билка разгръща мощните си способности

Маслото от тамян е познато с успокояващите си свойства, с това че подобрява връзката с духовното и че облекчава стреса и ндепресията. Когато се използва за ароматерапия, маслото се вдишва и има успокояващо действие, като създава усещане за спокойствие и отпускане и в същото време снижава усещането на стрес, гняв и безпокойство.

Маслото от тамян ефикасно се бори със стреса и безпокойството като в същото време създава усещане за мир и спокойствие

Маслото от тамян е познато също с това, че подсилва регенерирането на здравите клетки и е полезно за поддържането на кожата здрава, лекува суха кожа, премахва признаците на стареене и намалява появата на стрии и белези. Маслото може да се използва за оздравяване на венците и корените на косата, спира кървенето на рани, ускорява заздравяването на порязвания, акне, ухапвания от насекоми и циреи.

Как тамянът потушава възпалението

Изследвания от Университета Кардиф откри, че тамянът спира производството на възпалитени молекули и помага за предотвратяване разрушаването на хрущялната тъкан, причиняващо артрит. В тази връзка, маслото доказано снижава болката, свързвана с ревматоиден артрит.

Тамянът предотвратява причиняващото артрит разграждане на хрущялната тъкан и снижава болката!

Наскоро западните учени решиха да проучат механизмите зад много от ползите за здравето, свързвани с тамяна. Способността на маслото да потушава възпалението изглежда е последица от неговото въздействие върху производството на имунните цитокини и инфилтрацията на левкоцити.

Откриването на ефективни начини за лечение на възпалението е належащ приоритет като се има предвид водещата роля, която то има в развиването на заболявания като…

  • Синдром на дразнимото черво
  • Атеросклероза
  • Артрит
  • Диабет
  • Астма
  • Болестта на Алцхаймер
  • Рак

Маслото от тамян също така е полезно за разграждането на флегмата в респираторния тракт при хората, страдащи от бронхит. Маслото може също така да се използва за предпазване от лош дъх, кариеси, зъбобол и ранички в устата. Маслото от тамян е чудесно за храносмилането понеже помага за ускоряване на секрецията на стомашните сокове и стимулира перисталтиката, която позволява на храната да се движи както трябва през червата.

Тамянът е мощен

Маслото от тамян показва потенциал като алтернативно лечение на рака

Изследване от Университета на Лестър съобщава, че съединението ацетил-11-кето-бета-бозвелова киселина (AKBA), съдържащо се в тамяна има способността да се цели в раковите клетки при напреднал стадий на рак на яйчниците. Авторите на изследването успяха да покажат ефикасността му в убиването на раковите клетки. Те вярват, че това съединение може да има потенциал за лечението на рак на мозъка, гърдата, дебелото черво, панкреаса, простатата и стомаха.

Маслото от тамян убива раковите клетки при рак на мозъка, гърдата, дебелото черво, панкреаса, простатата, яйчниците, стомаха и пикочния мехур!

Друго изследване проучи въздействието на маслото от тамян при рак на пикочния мехур. Изследването показа, че маслото разграничава нормалните клетки на пикочния мехур от раковите клетки и причинява смъртта на раковите клетки при рак на пикочния мехур!

Изследователите откриха, че тамянът има допълнителни характеристики, които го превръщат в особено обещаваща лечебна възможност при множество видове рак.

Натискане на бутона за спиране на рака

„Тамянът съдържа вещество, което спира разпространението на рака като кара раковите клетки сами да се изключат от процеса. Ракът се появява когато ДНК кодът вътре в ядрото на клетката се изроди”, казва имунологът Махмуд Сухейл. „Изглежда тамянът изпълнява функция на пренастройване на протичащия процес”.

Тамянът разделя ядрото („мозъкът”) на раковата клетки от цитоплазмата („тялото”) и спира ядрото като не му позволява да произвежда сбъркани, ракови ДНК кодове. Накратко, тамянът „може да каже на клетката какъв трябва да е правилния ДНК код”, казва Сухейл. Това свойство означава, че тамянът би могъл да направи революция в начина на лечение на рак. За разлика от химиотерапията, която уврежда и здравите клетки и отслабва имунната система, тамянът унищожава раковите клетки без да въздейства негативно на здравето като цяло.

Преодолява ли тамянът резистентността към лекарства?

Макар че учените все още трябва категорично да определят съединението, отговорно за въздействието на тамяна върху раковите клетки, изследването, проведено в Университета на Лестър, Великобритания, както споменаваме по-горе, сочи към субстанцията, наречена AKBA (ацетил-11-кето-бета-бозвелова киселина). Към днешна дата AKBA е доказала, че мощно потиска редица видове ракови клетки, като тези на мозъка, панкреаса, гърдата, стомаха, белите дробове, простатата, дебелото черво, яйчниците

„Основното” нещо за маслото от тамян

„Най-изненадващото беше, че клетките които изследвахме и които бяха резистентни на химиотерапия, се оказаха по-чувствителни към това съединение”, казва д-р Марк Еванс, лектор в Катедрата по Ракови изследвания и молекулярна медицина на университета. Според Еванс, това показва че тамянът може би е способен да преодолява резистентността към лекарства и води до подобрено оцеляване за пациенти в напреднал стадий на рак.

Тамянът може да се използва за множество цели като се започне от релаксация и се стигне до суха кожа. Ако искате да опитате масло от тамян, важно е да вземете етерично масло, а не ароматизиращо масло. Етеричните масла се извличат изцяло от растителен материал, докато ароматните често са създадени изкуствено и съдържат синтетични химикали. Експертите също така препоръчват употреба само на 100 процента чисто масло с най-високо качество. Повечето от тях са съгласни, че най-качествените масла от тамян идват от Оман.

Ако нямате масло от тамян у дома си, инвестицията си струва. Етеричните масла често действат дълго време в зависимост от това колко често са използвани. Маслото от тамян е едно от най-скъпите масла, но то е чудесна инвестиция за здравето в дългосрочен план.

Източник: https://news.therawfoodworld.com/frankincense-for-cancer/

Ако тази статия Ви е харесала, моля, споделете я с приятели!

Бъдете здрави, мъдри и благословени!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *