ОГНЕНА ЦЕРЕМОНИЯ ЗА ПРЕКРАЧВАНЕ В ДОБРОТО

На Св. Константин и Елена погледнете слънцето, прекрачете символично в доброто. Там ви е мястото. Цялата природа ни подкрепя. Целият свят.

Мъдростта на българите са създали от този ден – денят на светите равноапостоли Константин и Елена, един уникален празник. Стъпваме в огъня по нестинарски и така се пречистваме – преминаваме през жаравата и оставяме в нея всяко зло, всяка несполука. Така гледайте на този празник – като пределът между трудно изпълнимото, невъзможното и родилата се светлина. От жаравата идва тя, но сякаш и в сърцето ни е тази жарава.

Св. Константин и Елена са тези, които разпалили въгленчето на вярата. Константин приел вярата в живота си, превърнал я в живот за поданиците си. Майка му Елена пък първа се връща на местата, на които живял и бил разпнат Спасителя. С много любов и грижи Константин и Елена разгорели въгленчето, превърнали го в истинска светлина в сърцето, в пътя ни. Осветяват двамата светци пространството и живота и ни карат да вярваме, че нямаме невъзможни неща пред нас, че с вяра всичко се преодолява. Всеки Константин, който познавате, има тази доброта в сърцето – да помага на другите. Всяка Елена притежава тази вътрешна красота – красота, която и вашето сърце превръща в пътеводна светлина.

Нестинарството – така наречено “ходене върху жар с боси крака” се е родило още преди Христа, като езически ритуал изпълняван от древните траки. С танцуване върху жарта, изпаднали в транс, те посрещали настъпващото лято, възхвалявали името на бог Слънце, който носил със себе си огъня и го молели да ги дари със здраве, успех и плодородие през годината.

Нестинарската обредност обхващала почти цялата територия на югоизточна Тракия, като това включва България-Странджа планина (село Българи,с.Резово,с.Бродилово и др.), Турция (Бунархисар) и Гърция (Кости,Агио Яни,Ургас и др.).

Поверието е че: огъня който се пали гони зли духове, болестите и нещастието, пречиства и опрощава греховете на присъства-щите на обреда,като ги прави по–силни и по–спокойни. Нестинарите пренасят на ръце през жаравата болни,за да се излекуват, деца и млади за дълголетие.

(Още за нестинарството има на https://fire-dance.org)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *