Любов и Мъдрост

Знаете ли, че един от най-богатите българи на всички времена е бил Хаджи Ненчо Палавеев? Той не е завещал богатството на семейството си, а го е дарил на родната си Копривщица. 

След десетки пътешествия по света, през 1925 г. Палавеев се прибира окончателно в родното си балканско градче. И тъй като така и не успява да създаде семейство, цялото си богатство, възлизащо на около 40 милиона златни лева, предоставя за благото на Копривщица. 

Дава пари и за възстановяване сградата на неделното училище. 1000 английски лири Благодетелят дарява за изграждането на мавзолей-костница на героите от Априлското въстание, както и за финансова подкрепа на църквата „Свети Никола”.

За да подпомогне съществуването на гимназията, лично той плаща за оборудването й и за заплати на даскалите, като дарените от него средства на министерството за поддръжка на школото – 6 000 златни лева – се равняват на 47 килограма злато. Ненчо Палавеев финансира и изграждането на водоснабдителната мрежа на Копривщица и залесява един връх с иглолистна гора.

Когато годините му натежават, Ненчо Палавеев дочува, че родата чертае планове за подялба на неговото богатство.

Решава да провери слуховете.
Пълни един ковчег
с камъни, пломбира
го и го праща
в Копривщица.


После се маскира и пристига в градчето. Вместо траурно настроение хаджи Ненчо става свидетел на революционни сцени като по април 1876 г. Палавееви са се счепкали и яростно делят имането.

В кулминацията на кавгата милионерът сваля маската. „Всичко ще остане на ползу роду!“, обявява волята си той и добавя:

„Богатството не е за всяка уста лъжица!“

Трудно е да се изброят всичките благодеяния на Ненчо Палавеев. Най-значимото му дело е Паметникът костница на загиналите в Априлското въстание. С негови средства е вдигната камбанарията на църквата „Св. Никола“. Палавеев дава пари за параклиса „Св. Архангел Михаил“ и за храма „Св. Богородица“.

Пак той изгражда читалището, основното училище и климатичния пансион. Със спечелени в странство грошове е залесен връх Площивница, преименуван на Хаджи Ненчов връх.(Източник: https://www.24chasa.bg/ozhivlenie/article/4230961)

На 24 септември 1933 г. той написва завещанието си, в което заявява:

„Съгласно законите на любимото ми Отечество – България,

установявам за мой универсален заветник, родния ми град Копривщица”.

Със средствата от това завещание се изграждат паметниците на Найден Геров, Георги Бенковски и Любен Каравелов, подвързват се книги, закупуват се места, строи се пансион към гимназията. Построено е и ново основно училище, в което днес се помещава сградата на общината.

Парите на основаната на негово име през 1934 г. фондация, която той създава за „културното и икономическо израстване на родния ми град”, свършват чак през 1980 г. и тя прекратява дейността си. Съгласно волята на дарителя фондацията има право да изразходва 3/4 части от ежегодния приход, а 1/4 остава да се капитализира.

Нека споменем, че хаджи Ненчо очевидно наследява дарителския си дух от своя баща Дончо Палавеев, който в началото на ХІХ в. създава в родния си град Взаимоспомагателна каса с Общополезен фонд към нея, който плаща надниците на учителите и се грижи за поддръжката на улиците. Фондът освен това е бил призван да следи и за морала на копривщенци, на които се препоръчвало да не носят чужди (вносни) дрехи и да се въздържат от излишни тържества и прекомерни разходи по празниците. 

Днес в двора на построените със средствата на сина му Ненчо Палавеев църква „Св. Богородица”, известна повече като Синята църква, спира погледа изискан паметник над внушителен гранитен саркофаг. На надгробната плоча са издълбани думите: „Признателният син и копривщенски благодетел хаджи Ненчо Палавеев, след като обходи много царства, припечели богатства и доби слава, даде всичко на родината, а за себе си и достойните родители издигна приживе тази гробница в лето 1930 г. за вечна памет и душевен покой“. (Източник: https://www.desant.net/show-news/23315)

 

По онова време от град Копривщица излизат едни от най-образованите и ярко откроили се личности в обществен, културен, политически план и военно дело в страната.

Приела съм Хаджи Ненчо Палавеев за мой духовен учител и ментор и следвам неговия пример! Той е знаел една ВЕЛИКА ИСТИНА!

Тази ВЕЛИКА ИСТИНА,

в която вярвам и аз и съм се убедила от срещата с хиляди стойностни българи и българки е,

че не природните ресурси, зланите залежи, плодородната земя, а хората –

НИЕ БЪЛГАРИТЕ СМЕ НАЙ-ЦЕННОТО СЪКРОВИЩЕ НА ТАЗИ ЗЕМЯ!

Бог често подрежда така нещата,

че най-близките ни роднини ни полагат на най-големите ни изпитания,

за да се НАУЧИМ ДА РАЗЛИЧАВАМЕ

доброто от злото и истината от фалша.

Споделям днес едно стихотворение, което един прекрасен поет, журналист и писател от Пловдив посвети на мен и на Просветната дейност, която е част от моята същност, откакто съм се появила на този свят.

Той усети моята любов и загриженост към българския род и родина и написа:

 

„Ще ти помогна да запазиш рая –

селенията на Орфей прекрасни.

Усетих те с душата си и зная,

че именно това е твойто място.

 

Че твойта Академия е всъщност

лекарство в болка, хлад в жега,

път, който в човеци ни превръща

и ни момага да се доближим до Него.

 

Осъществявай се с любов! За мене

остава радостта да ти помагам.

Когато са от двама споделени –

и изпитанията сладки са и благи.

 

Молитва казвам днес, за да успееш

тук – в Точката – за Божия прослава.

С Орфеевия глас да пееш

и кавалера в мен да покоряваш!“

 

Автор: Георги Ганев – мой скъп Духовен брат и отвержен сътрудник.

Благодаря ти за подкрепата, Георги! Ти си истински Победоносец!

Бъди благословен и Бог да те дарява теб и семейството ти със здраве и благоденствие още дълги години!

 

Благодаря на всички български мъже – ИСТИНСКИ КАВАЛЕРИ

и на всички български жени – ИСТИНСКИ ДАМИ С РОДОЛЮБИВИ СЪРЦА,

които помогнаха до сега Академията да просъществува и да стане популярна и повече сънародници да научат за нея и да поемат по пътя на Истината, Любовта, Доброто и Светлината – пътя на Христовото ПРЕОБРАЖЕНИЕ (дълбока трансформация на човешката природа).

Богословието, Силата на молитвата и православно-христянските ценности са дълбоко застъпени в обученията на Академията. Те са път към Спасението на душата.

Пътят на вярата в Божественото сътворение и Божествения разум е

ПЪТ ЗА СЪТВОРЯВАНЕ НА ЧУДЕСАТА

под формата на дълбоки промени в човешката природа, а именно

промяната от нисшата-животинска към Божествената природа на човека!

 

Днес повече от всякога имаме нужда от

ЧУДО В ЖИВОТА СИ И

ЧУДО В ТОВА ОБЩЕСТВО И

ЧУДО В ТАЗИ ДЪРЖАВА,

за да ОЦЕЛЕЕ Българският Род!

Колко от вас искат това ЧУДО ДА СЕ ОСЪЩЕСТВИ?

Само трябва да се хванем ръка за ръка и рамо до рамо, с вяра в Бога и воля за промяна,

да призовем Светлите сили за помощ и да се ЗАДЕЙСТВАМЕ!

НАРОДНАТА ПРОСВЕТА Е СПАСИЛА ТОЗИ ДРЕВЕН НАРОД ОТ ЗАГИВАНЕ!

Минали сме по този път! ЗНАЕМ ГО!

Време е ДА ГО ПОЕМЕМ ОТНОВО!

Тук съм, за да споделя РЕШЕНИЕТО на задачата, как този объркан български народ да излезе от ДУХОВНАТА криза и нищетата, в които е затънал и как да помогнем на децата на България да достигнат своята АВТЕНТИЧНА СЪЩНОСТ И ДУХОВНА СИЛА.

Един човек не е способен да предизвика такава гигантска промяна, но всички заедно можем със задружни усилия!

Търся подкрепата на предприемчиви българки и българи, които имат финансовия ресурс да подпомогнат една мащабна кампания за културно-просветната дейност на Академия за душата, за да се разгърне в национален мащаб и сред българите, живеещи в чужбина!

Аз нямам богатствата на Хаджи Ненчо Палавеев, но имам като него богата душа и голямо сърце, които споделям с вас ТУК И СЕГА!

Включете се в Обученията за ЗДРАВЕ, ДЪЛГОЛЕТИЕ И ДУХОВНА ПРОСВЕТА на Академията, създадена за БЪЛГАРСКАТА ДУША С ЛЮБОВ срещу ДАРЕНИЕ!

Всички цени обявени в официалната страница са символични и всеки може да се включи, като направи ДАРЕНИЕ според възможностите си.

Девет Светлинни курса за любовта към Душата

 

Ще ви бъда безкрайно благодарна на всички вас, които четете тези редове, да споделите с близки и познати, приятели, с вашите деца, майки и бащи, че съществува една Академия за душата, създадена от една българка за възраждане на българския Дух и за прослава на Бог и на Светата Майка!

БЛАГОДАРЯ!

С любов и уважение: 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.