лечебната сила на българския фолклор

Интервю при Мира Добрева в предаването “От близо” БНТ

Танцова група нестинарка - розенхайм - пловдив

За българските народни танци, които са част от Свещеното лечебно изкуство на дрвните българи, може много да се говори, но на кратко и най-важното е, че ние българите имаме безценно Нациоанлано богатство, което е достъпно за всички от незапомнени времена, но малко българи в днешно време съумяват да го използват по предназначение.

През пролетта на 2013 г. създадох група за български народни танци „Нестинарка“ в град Розенхайм, Германия и като експерт по алтернативна медицина не спрях да изследвам процесите по време и след танците. Мога да потвърдя това, което много от моите колеги казват за народните танци – на практика те са Енергийна техника за усъвършенстване на Духа и Тялото. Този процес съм го изследвала с много хора години наред.

Не случайно денят, в който продължаваме да танцувме от 5 години е петък. Както всички знаете в петък след работа се чувстваме най-изтущени, с нищо не ни се занимава, иска ни се да се приберем в къщи и да си легнем пред телевизора. А в същност това е най-подходящата вечер за една тренировка с Български народни танци.

Ще попитате защо?

Защото мили приятели след 90 минути танци и интензивно раздвижване на цялото тяло, цялата стегната и схваната от стреса мускулатура в уникалните лечебни ритми и веселото настроение, което създава народната музика и песните, човек се чувства ПРЕЧИСТЕН И ЗАРЕДЕН и освен това предстоят и два почивни дни. Прекрасно усещане, нали?

Освен всичко останало в Розенхайм съществува немска група за български народни танци, която е уникална. Често танцуваме заедно и не мога да ви опиш удоволствието, което ни доставя това на всички.

Така се роди идеята да създадем Българо-баварско Сдружение “Златен феникс” и като негов Председател и организатор на обществени събития, ние имахме прекрасни празници и участия на сцени в Германия и получихме почетен Плакет за участието ни на международния танцов фестивал в Лидо Ди Йезело, Италия през 2017 година.

 

По мои наблюдения германците и чужденците, които идват да танцуват при нас улавят съвсем интуитивно лечебното въздействие на танците, ритмите и музиката и те сами говорят за това, колко добре се чувстват след всяка репетиция. Докато при нас българите това трудно се осъзнава, може би защото гледаме на тях като на даденост и за съжаление липсва интерес, както и липсва достатъчно информация по темата.

На 24-ти май 2015-та година организирах заедно с Пламен Петков, който е ръководителя на Ансамбъл “Лазарка“- Мюнхен, един уникален празничен концерт с български народни танци с над 60 участника и около 120 гости от Бавария и Тирол. Всички участници почувстваха зареждащата сила на танците и празникаът продължи около 5 часа. През последните 5 години организирах многобройни културни събития в Розенхайм за българската общност в Бавария и Тирол и винаги с Български народни танци, за да си припомняме за нашето безценно богатство и да се научим да го ценим и използваме по предназначение.

Тук можете да прочетете няколко интересни и полезни статии във връзка с лечебната сила на Българските народни танци, които специално съм подбрала за вас.

“Хорото е магичен ритуал — символ на единството, на кръга. Онази енергия, която изпитваме, докато играем хоро, е несравнима с друг танц.”

Ванга

„Освен виждащото се на повърхността и привидната си примитивност, българските традиции съдържат дълбок езотеричен пласт и пазят трудно разгадаема тайна. Тайната за голямата им вибрационна мощ, защото почти винаги най-важното, което са правили, е било да настройват човешките души и тела към една или друга вибрация на Природата, към една или друга еманация на нейния Създател. Така се получавало безкрайното преливане: Човек – Природа – Създател… и обратното.

Но нека спрем сега вниманието си на нещо много конкретно – българското хоро, най-вероятно оставено ни в наследство от тези древни чудодейци – траките. И тук веднага възниква въпросът: що за идея е това, хората да играят заловени един за друг в кръг, с музиканта, най-често гайдар, в самия му център?… Идеята е такава: хорото да дублира космичното, т.е. да е енергетичен модел на нашата Слънчева система. Дори и с движението на играчите по посока, обратна на часовниковата стрелка – както се движат планетите около Слънцето – и с епизодичната промяна на посоката – по подобие епизодичното ретроградно планетно движение от гледна точка на Земята. Всичко това е обмисляно до най-малки подробности от древни мъдреци, за да се получи по закона на подобието мощен вибрационен резонанс, проникващ навсякъде – навън и навътре, във всички пространства и измерения на видимия и невидимия свят. Ще рече: нашето хоро, за което някои днешни „умници“ твърдят, че е изживяло своето време, всъщност е истински ретранслатор на космична енергия и същевременно – мощен генератор на психична, физична, биологична и духовна мощ за играещите го.

И този генератор безотказно е служил на българите, като ги е зареждал с нови сили в продължение на хилядолетия. На всички празници и най-вече всяка неделя без прекъсване – хиляди, стотици хиляди недели наред. Селският мегдан или градският площад в неделя е представлявал, така да се каже, вековната дискотека на нашите предци. Но паралелите с днешно време свършват дотук, главно защото на хорото тогава идвали всички – и млади и по-възрастни, и деца и старци. Всички поколения и цялата общност – в един общ ритъм. Удивителен и свещен ритуал на единението.

Като имаме предвид и това, че нашите прадядовци и прабаби са се ухажвали и харесвали най-вече на хорото и същото е продължавало много дълго време, през цялата българска история, значи освен другото, то се е изявявало и като един от главните ваятели на бъдещите поколения – нещо от всеобщото настроение и от ритъма тогава завинаги се е вграждало в темелите на нацията, в посоката на нейното развитие. Бавно, но непрестанно – както се образуват сталагмитите и сталактитите – се е изграждала и тя, за да получи трайност и вечност.

Може да се каже и така: нашето хоро е българският цигун или традиционната ни йога. И убеден съм, няма да е далече времето, когато то съзнателно ще се използва по този начин, поддържайки здравето, силите и способностите на практикуващите го на високо равнище. Ще разкрия тук и една тайна: необикновените успехи на българския футбол в Америка през 1994 година до голяма степен се дължаха и на хорото, въведено (съзнателно или не) като основен метод за възстановяване след мач и за настройване преди мач. Това вероятно е главният принос на треньора Пенев тогава.

Векове наред, щом е идвал празник, към хорото на мегдана (на площада) от всички страни са се стичали пременени и нагиздени жени и мъже, събирало се е голямо и въодушевено човешко множество. И скоро там се е завихряло такова буйно веселие, такава вакханалия на духа, каквито днес трудно можем да си представим. А в центъра на хорото гайдарят се е чувствал почти като свещенодействащ шаман, който твори чудеса. Може би защото чудесата тогава наистина ставали… А защо ли пък да не започнат да стават и днес?!.“ Източник: https://tayni.net/?p=116

“Танцът е магия за душата и опиат за тялото. Танцът е сила за духа. Той гони умората и лошото настроение. Танцът генерира положителна енергия и ни освобождава от натрупаното напрежение и дискомфорт. Положителната енергия се ражда сякаш от нищото и завладява танцуващите. Веднъж започнеш ли да танцуваш, част от теб винаги остава в танца. Съзнанието ти танцува, дори когато тялото си почива. И това е напълно разбираемо и естествено, защото в българските народни танци няма нищо случайно – формата на хорото, видът на захвата, движенията на ръцете, краката, тялото… Българският народен танц се подчинява на всички природни закони. Специалният хват в някои хора – дясната длан сочи нагоре, а лявата надолу – е свързан с пътя на енергийните полета в природата. Благодарение на него по време на танц танцуващият допуска положителната енергия в себе си и я препредава. Танцът в кръг допълва усещането за завършеност, сила и съвършенство. Това неминуемо води до добро настроение – искрици в очите и усмивки на устните. Тялото ти танцува, а ти просто го следваш. Няма нужда да гледаш чуждите стъпки или да се вслушваш в мелодията. Ритъмът и звукът вече са в теб! Представените в този раздел български народни хора далеч не изчерпват богатото разнообразие по вид и стил, което е характерно за нашите земи. Едва ли не всяко населено място в България има свое виждане как се изпълнява определено хоро, а отделно от това има и свои автентични танци...” Изтоник: ХОРО БГ

Въпреки че в народните танци съществуват най-различни и сложни стъпки и движения, не е чак толкова трудно да се научите да ги танцувате. А най-важни от всичко са желанието и страстта – когато ние, българите танцуваме, може да се види цяла палитра от чувства, огън, сила, любов.

В българските народни танци се крие цялата история на България и човек може да усети всяка една стъпка, всяко едно движение и това прави танца още по-красив и истински. Стилът им се е оформил в продължение на векове в зависимост от условията на духовен живот, нравите и обичаите, при които е живял и се е развивал народът ни. В страната ни има шест етнографски области като всяка от тях се отличава със специфични движения и уникални танци и хора.

Опитайте и Вие лечебната сила на Българските народни танци, но напълно осъзнато, за да можете да усетите истинската им Сила и да ги оцените по ДОСТОЙНСТВО!